torsdag 8 november 2007

Müslireceptet

Här kommer nu äntligen müslireceptet.
Tack alla föräldrar för en trevlig kväll (föräldramötet) , med en god diskussion och mycket bra tankar och idéer. Självklart tänker vi det här med allergier men än så länge har vi bara något enstaka barn som är allergisk och då får vi självklart plocka bort ex nötter och ha vid sidan om.

Tänk på att müslins frukt- och nötinnehåll varieras efter var och ens energibehov. Mycket torkad frukt och nötter ger mycket energi (men är fruktansvärt gott). Mvh Maria


Marias nyttiga dundermüsli ;) 3st olika

1. Äpple/kanel/kardemumma

5 dl Rågflingor
5 dl Fiberberikade havregryn
1 dl Havrekli
1 dl Vetegroddar
1 dl Krossade linfrön
1dl Solroskärnor
Kanel (mycket)
Kardemumma (mycket)
4 msk rapsolja
ca 1 dl vatten
3msk acacia-honung för att få lite sötma
torkade äppelringar

Ta fram en stor plåt som har lite djup. Blanda ihop alla ingredienser förutom kanel, kardemumma, rapsolja, äpple och vatten.
Pudra över rikligt med kanel och lite kardemumma. Ringla över rapsoljan, honungen, droppa över vattnet och arbeta samman muslin. Rosta i ugnen på 175 ° i ca 20 min. Tillsätt gärna torkade äpplen klippta i småbitar Förvara i glasburk med tättslutande lock.

2. fikon/aprikoser/pumpafrön/kokos/
5 dl Rågflingor
5 dl Fiberberikade havregryn
1 dl Havrekli
1 dl Vetegroddar
1 dl hela linfrön
1dl hackade hasselnötter
4 msk rapsolja
ca 1 dl vatten
3msk acacia-honung för att få lite sötma
torkade aprikoser+fikon (rätt mycket ev. 2 dl)
pumpafrön (rätt mycket ev. 2dl)
kokos (rätt mycket ev 1,5dl)

Ta fram en stor plåt som har lite djup. Blanda ihop alla ingredienser förutom , rapsolja, frukt, pumpafrön, kokos och vatten.
Pudra över rikligt med kanel och lite kardemumma. Ringla över rapsoljan, honungen, droppa över vattnet och arbeta samman muslin. Rosta i ugnen på 175 ° i ca 20 min. Tillsätt torkade äpplen klippta i småbitar efteråt samt ev mer kryddor. Förvara i glasburk med tättslutande lock.


3. mandel/russin/branflakes (ej rostad i ugn))

5 dl Rågflingor
5 dl Fiberberikade havregryn
1 dl Havrekli
1 dl Vetegroddar
1 dl hela el krossade linfrön (krossade har kort hållbarhet, fettet härsknar lätt)
1 dl hackad mandel
branflakes efter smak ca 2-3 dl

ca 1-2 dl russin efter smak och energimängd

Allt blandas och förvaras i burk med tätslutande lock

Hajmiddag


Så var Anna tillbaka igen. Anna och fröken Maria såg att det blev havregrynsgröt kvar efter frukosten. Då började de fundera över om man kanske kunde blanda i den i bröddegen (som man gjorde förr i tiden).
Så blev fallet och det resulterade i ett jättefint, gott bröd som vi skall äta i morgon till frukost.
På samlingen tog Anna upp just det här med hur det var förr i tiden. Barnen sa bland annat att man åkte med häst och vagn, man fick tända ljus (- som pappa gjorde när det var strömavbrott, sa Viktor), och mna hade sand på golvet. Anna antecknade på blädderblocket under tiden så att barnen samtidigt lär sig känna igen ord, bokstäver och skrivriktning.
Vi hade även våra grupper på förmiddagen där Gun hade språkövningar med sin grupp.
Anna bakade ju då (som sagt). Fröken Maria var ute med de yngsta barnen och hade utematte.
På bilden ser ni hur barnen leker familj med mamma, pappa, gammelfarmor, lillerbror och lillasyster. Barnen bestämde att de skulle ut och fiska haj till middag.
Barnen har var sitt metspö till att fånga haj med.
Joel lade hajarna i en gryta som vi satte på spisen (eldstaden). Vi fick åtta hajar, sa Joel.
I grytan la han även i pannkakor, sylt, grädde och en massa smarriga saker.
Vi åt såklart upp allt så tyvärr fick ni inte smaka på lyxmiddagen.
Elin och Alfons fick 4 hajar (löv) på sitt spö.